Corruptie en witwassen van geld via ivoor en dieren

Civis Mundi Digitaal #78

door Michel van Hulten

Ofir Drori, een Israeliër die al jaren in Afrika woont en werkt, jurist, richtte daar een organisatie op die zich wijdt aan het toepassen van de wet in de bestrijding van stroperij van lokale wilde dieren, ‘wildlife protection’. Met inmiddels afdelingen in tien landen van Senegal tot Congo. Het motto van zijn organisatie ontleent hij aan Abraham Lincoln, “The law without enforcement is only good advice” (de wet zonder handhaving is niet meer dan goed advies). Het jongste Jaarverslag, 2018,[1] laat weer goed zien wat er zoal aan de hand is, en dan te bedenken dat de stropers en handelaren die gepakt worden toch nog maar alleen het topje van de ijsberg zijn. Zijn organisatie EAGLE network - Eco Activists for Governance & Law Enforcement [2] bracht dit jaar 181 wetsovertreders voor de rechter: ivoorhandelaren (meer dan 1300 kg ivoor) en apenhandelaren en andere vangers en (door)verkopers van dieren en dierenattributen. Het interessante aan zijn werkwijze en die van de Niet Gouvernementele Organisatie EAGLE is, dat ze gericht zijn op wetshandhaving. Wie kan daar tegen zijn!

Als je het Jaarverslag doorbladert valt op dat Nederland overal ontbreekt. De VS-ambassadeur heeft als ik op dit verslag af mag gaan, overal wel aandacht voor het werk dat Ofir Drori en zijn mensen doen. Interessseert de politiek in Nederland zich hiervoor niet?

Het volgende is ontleend aan de website van EAGLE

Alleen al in december 2018:

News
2 traffickers arrested with 2 lion skins and 3 leopard skins

Burkina Faso, 17 Dec 2018

2 traffickers arrested with 2 lion skins and 3 leopard skins

read more 

3 traffickers arrested with 2 leopard skins

Gabon, 15 Dec 2018

3 traffickers, 2 of them from Burkina Faso, arrested with two leopard skins and an ivory tusk

read more 

An ivory trafficker arrested with 4 tusks

Gabon, 12 Dec 2018

An ivory trafficker arrested with 4 tusks.

read more 

5 traffickers arrested with 45kg pangolin scales

Cameroon, 6 Dec 2018

5 traffickers arrested with 45kg pangolin scales. Great work of LAGA’s team - Serge, Aime, Loveline and Anna with the authorities.

read more 

2 traffickers arrested with 37 kg of pangolin scales

Togo, 5 Dec 2018

2 traffickers arrested with 37 kg of pangolin scales in Lome. Pangolins are still getting massacred for the illegal trade in their scales.

read more 

3 traffickers arrested with more than 500 wildlife skins

Senegal, 1 Dec 2018

3 traffickers arrested with more than 500 wildlife skins, including at least 3 lions, several leopards cut into pieces and 5 more protected species. read more 

Guinea, 1 Dec 2018

A trafficker arrested with a leopard skin

read more 

 

Illegale handel ingewikkeld verbonden met illegaal geld


Een nieuw rapport van WWF schat als waarde van de illegale dierenhandel een bedrag van tenminste US$ 19 miljard per jaar, als vierde in waarde volgend op drugs, vervalsingen en slavenhandel, zie:

Source: http://wwf.panda.org/?207054/Illegal-wildlife-trade-threatens-national-security-says-WWF-report

Ook deze handel is van belang als we kijken naar corruptie, want stroperij en handel in dieren en voortbrengselen gemaakt van dieren vereist overal omkopen van diegenen die wetshandhavers zouden moeten zijn, zie

Source: PDF paper on website:  http://www.traffic.org/home/2012/11/14/fuller-symposium-focuses-on-wildlife-crime.html